18. januar 2021

Nordens Hus på Færøerne får grønt stempel

Det internationale miljømærke Green Key har godkendt Nordens Hus på Færøerne. “Vi vil og kan være med til at gøre en forskel!”, siger direktør Gunn Hernes.

Caféen serverer bæredygtig, økologisk mad, firmabilen kører på el, og i lamperne sidder der LED- og sparepærer. Nordens Hus på Færøerne gør i både stort og småt en indsats for at være med i den grønne omstilling, og det har de nu fået papir på. 14. december 2020 blev huset certificeret af det internationale miljømærke Green Key. 

Green Key-mærket bliver givet til turist- og konferencevirksomheder, der arbejder målrettet på at beskytte miljøet, og som opfylder en række strenge miljøkrav om alt fra forbrug og affaldshåndtering til rengøring. Nordens Hus på Færøerne har høje ambitioner om at bidrage til den grønne omstilling. Derfor var det naturligt at søge om certificering og få Green Keys eksperter til at vurdere forholdene i huset, fortæller direktør Gunn Hernes.

“Det er viktig signal ovenfor oss selv, våre gjester, samarbeidspartnere og støttespillere, at vi viser til handling og ansvar. Ved å søke og være igjennom prosessen med å bli godkjent, og nå arbeide videre med dette, har vi valgt å prioritere og sette bæredyktighet høyt opp på vår agenda.   

Nordisk ministerråds vision melder klart ut at vi skal være verdens mest bæredyktige region innen 2030, skal vi nå det, er det også vigtig, at hver enkelt aktør bidrar, både gjennom handling, men også gjennom økt kompetanse hos oss som forbrukere.”

Nordens Hus på Færøerne kan dog ikke hvile på de grønne laurbær, selvom certificeringen er på plads. Green Keys krav om at passe på miljøet vil fra nu af stadigt blive højere, ligesom huset løbende skal uddanne og involvere personalet og fastsætte nye mål for miljøarbejdet, for hele tiden at optimere den grønne indsats. 

“Ja, dette er bare begynnelsen på et langt og godt stykke arbeid, vi skal gjøre”, siger Gunn Hernes. “Vi har startet med de lavthengende fruktene, og fått satt fokus på. Så håper vi, at vi over tid kan bli mer beviste, få økt kompetanse og kunnskap om hva som er gode valg sett fra et lokalt perspektiv. Nå har vi sendt et tydeligt signal om, at vi vil og kan være med til at gøre en forskel, og vi vil selvsagt med dette også måtte sette krav til våre leverandører og samarbeidspartnere.”

Green Key er indtil videre tildelt over 3.200 virksomheder i ca. 65 lande. På Færøerne er kun to virksomheder certificeret, nemlig Hotel Brandan og nu Nordens Hus. Green Key er startet af bl.a. Horesta, som klassificerer konferencesteder. Nordens Hus er som konferencested klassificeret med 5 stjerner fra Horesta og er indtil videre det eneste konferencested på Færøerne med topkarakter.

Til toppen