15. september 2020

Nordens Hus på Færøerne

En kulturinstitution under Nordisk Ministerråd

Indvielse: 8. maj 1983

Arkitektur: Ola Steen (NO) og Kollbrún Ragnarsdóttir (IS)

Møblement: Alvar Aalto (FI)

Øverste myndighed: Nordisk Ministerråd

Kvadratmeter: 2407

Begivenheder årligt: ca. 400

Besøgende årligt: ca. 120 000

Vi er ett nordisk kunst- og kulturhus med en mangfoldig programvirksomhed, som indbefatter musik, litteratur, scenekunst, film, visuel kunst, foredrag, konferencer m.m.

Nordens Hus’ primære opgaver er at formidle nordisk kunst og kultur på Færøerne og at udbrede og styrke færøsk kunst og kulturliv lokalt, i Norden og i verden. Vi arrangerer og er medproducenter på flere festivaler gennem året, heriblandt børne-, film-, litteratur- og jazzfestivaler.

Forhallen er husets hjerte, herfra føres man videre til alle andre rum. Mellem grønne planter og nordiske aviser og børnebøger er der mulighed for at slappe af, arbejde eller nyde noget fra caféen, Systrar. Her formidler arkitekturen husets nordiske med møbler fra Finland, skifer fra Norge, træ fra Sverige, stål og glas fra Danmark, tagkonstruktion fra Island, og færøsk græs på taget.

Udenfor huset ser du Erik Nyholms (DK) vældige keramiske søjle, Bernhard Lipsøes (DK) humoristiske får, Tróndur Paturssons (FO) kraftfulde stenskulptur, Ívar Vargarðssons (IS) abstrakte betongformationer, Hans Pauli Olsens (FO) dynamiske grindedrab og Guðrið Poulsens (FO) organiske, perfekte cirkel.

Hovedsalen, Høllin, er en internationalt godkendt koncertsal med lys-, lyd- og filmudstyr af høj kvalitet. Høllin har plads til 400 tilskuere, og kan omdannes til en større sal ved at åbne døren ind til Klingran. Da er der plads til 900 stående gæster.

Klingran, det lyse rum med de bløde dynamiske linjer der snor sig rundt i rummet, har en fantastisk udsigt over byen.

Dansistovan er fuld af historie og historier. Rummet er bygget til at danse færøsk dans i, og om vinteren er der børnedans hver uge. Rummet indeholder mange muligheder for udstillinger, møder, foredrag, filmfremvisning m.m.

Skálin, her er arkitekturen enkel og klassisk, hvilket gør rummet praktisk og fleksibelt så det kan indrettes på mange forskellige måder. Rummer op til 190 gæster.

Norðurstova er et fleksibelt rum med mulighed for ro og fordybelse. Det kan være lyst og åbent, men kan også mørklægges. I Øst - og Veststuen er der mulighed for at have gruppearbejde og mindre møder.

Tilbygningen der rummer Skálin, Norðurstova, Eysturstova og Vesturstova stod færdig i 2008.

Nordens Hus er konferenceklassificeret med 5 stjerner af den danske brancheorganisation HORESTA.

Det er gratis at besøge huset, men særlige arrangementer kræver billet.

Til toppen